Este importantă vitamina D?
La întrebarea “Este importantă vitamina D?” răspunsurile sunt afirmative de foarte mult timp. Tot de foarte mult timp sunt, din nefericire, și asumpțiile că vitamina D joacă un rol doar în metabolismul sistemului osos și că producția endogenă de vitamina D datorată expunerii la soare furnizează un nivel suficient pentru corpul uman.

Un studiu efectuat recent de Biogena în Austria (BIOGENA Good Health Study) evidențiază faptul că “furnizarea vitaminei D la nivel adecvat este sever amenințată de stilul de viață modern”. Cunoscută și sub numele de Vitamina Soarelui, vitamina D acționează asupra corpului prin așa-numiții receptori de vitamina D, receptori care se regăsesc în aproape toate țesuturile corpului nostru, iar deficiențele acestui hormon sunt adesea coroborate cu probleme cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet, depresie și un proces nesănătos de îmbătrânire.
Avem un nivel optim de vitamina D?

În BIOGENA Good Health Study au participat 1377 de persoane din 5 categorii de vârstă cuprinse între 20 și 60+ ani, diagnosticele de laborator fiind efectuate independent pe 12 micronutrienți și 9 parametrii cardiovasculari. Surprinzător sau nu, rezultatele la 91.4% din participanți s-au înregistrat sub intervalul de nivel optim de vitamina D.
Poate că aceste rezultate nu ar trebui să ne surprindă atât de mult. Harvard Medical School subliniază următoarele “Cu excepția lunilor de vară, pielea produce puțină sau deloc vitamina D de la soare la latitudini peste 37 de grade nord sau sub 37 de grade la sud de ecuator. Oamenii care locuiesc în aceste zone prezintă un risc relativ mai mare de deficiență de vitamina D.” Dacă îndrăznim să privim și dintr-o altă perspectivă, cea a calității aerului de interior, Agenția Europeană de Mediu (EEE) atrage atenția că majoritatea populației petrece până la 90% din timp în mediu interior, deci fără nicio expunere directă la lumina solară. Pare-se că această realitate face greu de neacceptat legătura dintre stilul de viață actual al populației din țările dezvoltate (i.e. Europa, America de Nord) și nevoia de suplimentare pentru a atinge un nivel optim de vitamina D.
Toate suplimentele de vitamina D sunt la fel?
Conform studiilor și recomandărilor specialiștilor Vitamina D ar trebui administrată constant cel puțin în afară lunilor de vară. Dieteticianul personal și medicul curant sunt cei în măsură de a recomanda dozajul pentru situația particulară fiecărei persoane. Însă decizia de a alege care anume din toate suplimentele de vitamina D de pe piață dorim să le înghițim în fiecare zi, este responsabilitatea noastră să avem în vedere calitatea suplimentului ales.
(Canva)
Webinarul Micronutrienți BIOGENA din 21 noiembrie 2022 organizat de Overt Health a arătat, dacă mai era nevoie, că nu toate suplimentele de vitamina D sunt la fel. La un supliment care pe lângă substanța activă conține multe alte ingrediente și care urmează sa îl luăm zilnic cu așteptarea de rezultate din concetrația acestui micronutrient (i.e. Vitamina D), nu ar fi oare înțelept să ne întrebăm dacă și aceste “alte ingrediente” vor avea vreun “efect”? Vs. Suplimentele Biogena care îndeplinesc principiul substanței pure, adică fără aditivi.
Supliment de vitamina D popular pe piață (care nu urmează principiul substanței pure) |
BIOGENA Vitamina D3 2000 vegan (conform principiului substanței pure) |
Ingrediente: pulbere de colecalciferol concentrat [conţinând: DL-alfa-tocoferol, trigliceride cu lanţ mediu, zahăr, amidon (de porumb) modificat, ascorbat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru], manitol, dioxid de siliciu coloidal anhidru, celuloză microcristalină, talc, amidon glicolat de sodiu tip C, amidon de porumb, stearat de magneziu. | Ingrediente: pulbere de celuloză, hidroxipropilmetilceluloză (membrană capsulă), colecalciferol (din licheni) |
1 ingredient activ + 10 aditivi | 1 ingredient activ + 0 aditivi |
