Poluarea aerului de interior este un termen utilizat pentru a descrie expunerea la unele subtanțe care se găsesc în aerul din interior din locuințe, școli, microambiente (mașini, autobuze, trenuri, metrouri, avioane), centre de zi, zone de recreere, locul de muncă etc. Poluarea aerului de interior este al 8-lea cel mai important factor de risc pentru boli și este responsabil pentru 1.5-2 milioane decese/an.
În cele ce urmează, ne propunem să răspundem la 3 întrebări fundamentale:
- Care sunt sursele specifice de poluare interioară?
- Care sunt măsurile de intervenție la nivel european pentru reducerea poluării aerului de interior?
- Ce soluții avem pentru propria locuință/birou?
1. Care sunt sursele specifice de poluare interioară?
PE SCURT. Poluanții de aer pot fi generați de o varietate de surse:
- Activitați umane: fumat, combustibilul de încălzire sau pentru gătire,
- Clădire: construcție precară sau/și ventilare precară,
- Alergeni: animale de companie, plante, praf, umezeală.
DETALIAT. Poluanții specifici aerului de interior sunt:
- Emisiile provenite din arderea cărbunelui în interior, clasificate de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului ca fiind cancerigen pentru oameni. Există dovezi puternice conform cărora femeile expuse la fum de cărbune din casă au un risc crescut de cancer pulmonar. Aproximativ 50% din populația lumii (circa 3 miliarde de persoane) este expusă la poluarea aerului de interior prin focuri deschise și cuptoare care gătesc prin arderea lemnului.
- Dioxidul de azot (NO2) generat de aparate de gătit și de încălzire pe gaz. Studiile indică asocieri pozitive între astm, simptome respiratorii și concentrația de dioxid de azot.
- Compușii organici volatili (COV) sunt asociați cu un spectru mare de simptome și afecțiuni, de la iritații până la cancer. La sugari și copii, expunerea la COV crește riscul de afecțiuni respiratorii, alergenice, rinită, sensibilizări variate. Cele mai mari riscuri estimate între COV și efectele asupra sănătății sunt:
- O creștere de 8 ori a expunerii la formaldehidă este asociată cu bronșita cronică,
- O creștere de 11 ori a expunerii la substanțelor aromatice și alifatice este asociată cu Imunoglobulina specifică Ig E la lapte,
- O creștere de 4 ori a expunerii la plastic este asociată cu respirația șuierătoare persistentă,
- O crestere de 6 ori a expunerii la vopseaua de mobilă este asociată cu infecții respiratorii.
- Ftalații merită o altă atenție. Aceștia sunt considerați compuși organici semi-volatili. Principalele surse sunt: materiale de plastic, policlorura de vinil (PVC) utilizate în pardoseli, perdele de duș, piele sintetică, adezivi, jucării, produse cosmetice etc. Unele studii au identificat asociere între ftalați, praful de interior și simptomele respiratorii alergenice.
- Radon. Apariția naturală a radonului în mediile interioare, inclusiv în case, este un motiv de sănătate publică. După fumul de țigară, radonul este a doua cauză principală a cancerului pulmonar la populația generală. În SUA, între 2100-2900 de decese din cauza cancerului de plămâni se asociază cu expunerea la radon. În Marea Britanie, aproximativ 1100 de decese în fiecare an din cauza cancerului pulmonar sunt legate de radon. Radonul este un gaz periculos, se găsește în sol, roci, cărămidă, beton și apă și nu poate fi detectat de către om.
- Alergenii includ substanțe precum praful și pot fi generate din surse precum covoare, animale de companie, rozatoare sau plante. Relația expunere-răspuns între alergeni interni și afecțiuni respiratorii / alergice este complexă, în funcție de mai mulți factori, precum susceptibilitatea genetică sau interacțiunea genă-mediu. Endotoxinele sunt derivate din peretele celular al bacteriilor Gram-negative și sunt omniprezente în mediu. Expunerea ridicată la endotoxine este asociată semnificativ cu riscul de simptome de sensibilitate bronșică și respirație șuierătoare. Un studiu recent a constatat că, copiii astmatici sensibilizați și expuși la niveluri scăzute de alergeni obișnuiți, inclusiv mucegai, praf, mătreață de pisici și câini, au un risc crescut de îmbolnăvire.
- Mucegaiul. Umiditatea și mucegaiul cresc pe pereți și pot fi găsite în mobilier, fiind prezenți în 10–50% din case. Mucegaiurile sunt o sursă de alergeni și micotoxine. Meta-analizele arată asocieri dintre umezeală și mucegai cu creșteri de aproximativ 30–50% a simptomelor respiratorii și legate de astm, tuse, respirație șuierătoare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), factorii legați de umezeală sunt asociați și cu dispnee, infecții respiratorii, bronșită și rinită alergică.
- Efecte combinate. Multe studii s-au concentrat pe riscurile respiratorii ale expunerii la un singur poluant. Cu toate acestea, expunerea combinată la doi sau mai mulți agenți este comună. Într-adevăr, mediile interioare conțin întotdeauna amestecuri complexe de substanțe din diferite surse, care pot contribui în comun la efectele toxice.
2. Care sunt măsurile de intervenție la nivel european pentru reducerea poluării aerului de interior?
European Lung Foundation a efectuat diverse studii de intervenție care vizează îmbunătățirea calității aerului prin:
- Construirea și încălzirea nepoluantă a casei, ceea ce reduce nivelul de NO2,
- Ventilație de deplasare care poate reduce CO2, formaldehidă și bacterii viabile,
- Aparate de curățare electrostatică pentru a reduce concentrația particulelor de toate dimensiunile,
- Tehnologii de reducere a poluării aerului de interior numite aparate de purificare a aerului (de exemplu AiroCide),
- Reducerea poluării aerului de exterior care pătrunde în mediile în care locuim,
- Programe de educație care au ca scop reducerea expunerii la alergeni interni.
Câteva proiecte susținute de Comisia Europeană precum ‘Indoor Air Pollution in Schools’ (2000) și ‘Towards Healthy Air in Dwellings in Europe – THADE’ au subliniat că poluarea aerului în locuințe este o problemă importantă de sănătate în Europa, iar dreptul de a respira aer bun la școală este în mare parte ignorat în multe țări.
Obiectivele principale ale European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations sunt:
- Identificarea măsurilor care pot ajuta la reducerea alergiilor și astmului,
- Selectarea de tehnologii rentabile pentru îmbunătățirea calității aerului din interior (de exemplu AiroCide)
- Revizuirea legislației actuale,
- Redactarea unor ghiduri privind poluarea aerului de interior.
Calitatea aerului din interior este deosebit de importanță pentru populații vulnerabile, cum ar fi:
- Copiii (mecanismele de apărare ale acestora continuă să evolueze și inhalează un volum mai mare de aer pe greutate corporală decât adulții),
- Persoanele în vârstă,
- Persoanele cu boli cardiace și respiratorii,
- Persoanele cu o situație socio-economică precară.
3. Ce soluții avem pentru propria locuință/birou?
Un produs cu uriașe beneficii pentru sănătate, AiroCide a fost creat de către NASA, având ca scop inițial eliminarea etilenei din navele spațiale. Ulterior, această tehnologie unică de purificare a aerului s-a demonstrat a fi mult mai eficientă pe Pământ. AiroCide eradichează virusurile, bacteriile, fungii, mucegaiurile, alergenii și compușii organici volatili, cu alte cuvinte, tot ceea ce cauzează poluarea aerului de interior. Mari beneficii aduce nou-născuților, persoanelor care au animale de companie și celor care prezintă: astm, alergii, probleme respiratorii. Utilizatorii AiroCide au observat schimbări majore în viața lor de zi cu zi, de la îmbunătățirea somnului până la reducerea reacțiilor alergice.

Cum funcționează? Fără filtru, printr-o tehnologie de Oxidare Fotocatalitică. AiroCide atrage agenții patogeni din aer (alergeni, spori de mucegai, virusuri și vaporii produselor de uz casnic) în interiorul său, dispersându-i pe o suprafață foarte reactivă. În momentul în care agenții patogeni ating această suprafață catalitică, sunt mineralizați instantaneu*. În acest mod, este eliminat etilenei, compușii organici volatili (VOC), virusurile, bacteriile, fungii și mucegaiurile – inclusiv antraxul.
Procesul, cunoscut sub denumirea de oxidare, este sigur, extrem de eficient și nu produce ozon sau alte produse secundare dăunătoare. Distruge inclusiv particulele care nu pot fi eliminate de filtrele HEPA (High-Efficiency Particulate Air). În figurile următoare se poate observa diametrul diferiților agenți patogeni ce se găsesc în aer cât și tipuri de purificatoare ai aerului existente pe piață. AiroCide este de o calitate net superioară acestora.


Aerul din interiorul caselor noastre conține particule pe care ochiul uman nu le poate vedea. De multe ori nu suntem conștienți de ceea ce există în aerul pe care îl respirăm, dar observăm efectele negative pe care le are asupra organismului nostru. Dacă respirația este îngreunată, aveți parte de nopți nedormite, mâncărimi la nivelul ochilor, rinoree, s-ar putea ca sporii de mucegai să vă producă aceste reacții. Din fericire, există soluții care pot fi implementate și au efect rapid.
După succesul pe care l-a avut AiroCide în mediul industrial, a fost creată varianta pentru mediul rezidențial. La baza dezvoltării acestei tehnologii unice, se află numeroase studii științifice, iar eficiența ei a fost demonstrată clinic. Lista următoare este un rezumat al beneficiilor pe care AiroCide le aduce mediului și organismului nostru.
- Distruge: mucegaiuri, acarieni, bacterii, virusuri, VOC.
- Elimină mirosurile neplăcute și fumul de țigară.
- Demonstrat clinic, numeroase studii științifice.
- Purifică aerul 24/7, are consum redus de energie.
- Calitatea somnului este mult îmbunătățită.
- Reduce reacțiile alergice (inclusiv la polen, praf).
- Conferă aer curat, favorabil nou-născuților.
- Benefic pentru persoanele cu astm.
- Îndepărtează mirosurile animalelor de casă.
- Toxicitatea produselor de curățenie este eliminată.
- Nu emite ozon, funcționează fără filtru.
După cum se poate observa, AiroCide aduce contribuții semnificative sănătății și mediului în care trăim. Prin mecanismul său de purificare a aerului, asigură o bună funcționare a sistemului nostru respirator, reușind să îmbunătățească considerabil calitatea vieții. Multe persoane folosesc produse de curățenie, dezinfectanți, odorizante, care conțin compuși organici volatili. O dată eliminați în aer, aceștia pot ajunge în sistemul nostru circulator, creând dezechilibre și efecte neplăcute. AiroCide are capacitatea de a distruge inclusiv aceste particule invizibile ochiului uman, particule care pot fi nocive.
Există o inhalare constantă a compușilor organici volatili, particule din aer toxice, care perturbă metabolismul uman. AiroCide elimină acești inamici ai sănătății noastre și scade rata de îmbolnăvire, prin faptul că aerul este purificat.
Recomandarea noastră este de a folosi AiroCide în spațiile unde vă petreceți majoritatea timpului, cum ar fi dormitorul dvs. și birourile unde lucrați, pentru a reduce poluarea aerului de interior. Așadar, aduce beneficii uriașe profesiilor precum avocați, judecători, notari, contabili (fiind expuși la acarieni, bacterii, virusuri care se găsesc în dosare, acte, hârtii), profesori și oameni de litere (biblioteci, cărți, tratate vechi), stomatologilor, ginecologilor, dermato-cosmeticienilor (sunt expuși la virusuri, acterii, compuși organici volatili). Un alt mediu susceptibil este cel al saloanelor de înfrumusețare, unde produsele folosite (vopsele, kituri de epilare, lacuri etc) emană mirosuri neplăcute și compuși nocivi. În același mod sunt afectate și persoanele care lucrează în print shop, xerox, ateliere de pictură, fotografie, design.
Un aer de interior curat va crește calitatea vieții prin îmbunătățirea sau prevenția simptomelor respiratorii și nu numai. Cele mai eficiente metode de reducere a impactului poluării aerului de interior sunt acțiuni la îndemâna noastă, pe care le putem aplica în propriile domicilii.
Repere bibliografice:
- https://www.europeanlung.org/assets/files/en/infographics/indoor_air_pollution.pdf
- https://www.erswhitebook.org/chapters/indoor-environment/
- https://ec.europa.eu/health/ph_projects/2001/pollution/fp_pollution_2001_exs_02.pdf
- https://www.erswhitebook.org/chapters/occupational-risk-factors/
- https://www.who.int/airpollution/guidelines/en/
- https://www.who.int/news-room/detail/01-11-2018-clean-air-for-health-geneva-action-agenda