De ce este important ca un hotel sa investească în calitatea aerului de interior?

Deoarece o largă populație suferă de astm și alergii, iar un procent semnificativ de oameni sunt preocupați de sănătate și de o abordare prietenoasă cu mediul, considerăm important să putem găsi în hotelurile românești camere “allergy-free”. Reconsiderarea sistemului de calitate a serviciilor din industria hotelieră românească ar trebui să includă și calitatea aerului de interior.

Datorită caracterului general al standardelor ISO precum și ca urmare a lipsei de experiență a auditorilor interni sau externi din cadrul organismelor de certificare (această certificare fiind insuficientă pentru a asigura calitatea la nivelul cerut de noile exigențe și de contextul actual) tot mai multe țări și companii hoteliere își concep propriile standarde de servicii de calitate, după criterii actuale.

O Nouă Viziune în Industria Hotelieră

Cartea de vizită a unei unități hoteliere este reprezentată, mai ales în anul 2020, de calitatea aerului de interior. În ultimii ani, există o tendință în creștere a cererii de cazare în camere ”allergy-free”. Renumite lanțuri hoteliere investesc deja în sistemele de calitate a aerului de interior și în tehnologii de purificare. 155 de hoteluri din SUA, din cele mai populare 35 destinații de călătorie, au fost analizate pentru determinarea celor mai bine cotate camere anti-alergice. În scopul cercetării, s-au luat în considerare 4 clase de alergeni aerieni: polen, mucegaiuri, acarieni și mătreața animalelor de companie.

Hotelurile Hyatt au primit cea mai mare medie de evaluare pe baza datelor studiului. Acestea oferă camere hipoalergenice în majoritatea orașelor. Următoarele patru clasate lanțuri hoteliere sunt: Westin – grupul Marriott, Residence INN by Marriott, Four Seasons și DoubleTree by Hilton.

Calitatea aerului de interior în camerele de hotel cu Airocide este superioară.

Care sunt metodele de a îmbunătăți calitatea aerului de interior din hoteluri?

Tot mai multe hoteluri adoptă măsuri de organizare și igienizare, cu scopul reducerii nivelului de poluanți ai aerului de interior, precum:

  • Camere nu sunt expuse la fumul de țigară, la animale de companie sau la mirosurilor de bucătărie,
  • Camerele au o fereastră sau un sistem de ventilație,
  • Camerele sunt situate pe un etaj sau coridor separat de cele adresate clienților cu animalele de companie,
  • Camerele nu au fost vopsite cel puțin în ultimele trei luni,
  • Camerele au podele din lemn finisate cu materiale ce nu conțin formaldehidă,
  • Pernele și cuverturile sunt confecționate din material antialergic,
  • Salteaua este antialergică, anti-acarieni, iar decorațiunile de pat sunt evitate,
  • Lenjeria de pat și prosoapele sunt întotdeauna spălate cu detergent neparfumat și ecologic,
  • Curățenia se efectuează conform conceptului de curățare pentru camera fără alergii,
  • Băile sunt ventilate potrivit, dotate cu perdele de duș și covorașe din materiale ce inhibă mucegaiul și produsele de baie sunt ecologice, fără parfum,
  • Unitățile de încălzire și climatizare sunt curățate constant și bine întreținute,
  • Camerele dispun de aparate de purificare a aerului (vezi tehnologia Airocide).

Cum află un client despre calitatea aerului de interior a hotelului?

Câteva întrebări pot aduce răspunsuri clarificatoare la politica hotelului cu privire la calitatea aerului de interior:

  • Ce fel de așternuturi sunt utilizate? Alegerea optimă ar fi materiale naturale (e.g. bumbac organic, bambus) sau certificate hipo-alergice, în locul celor cu puf.
  • Cum sunt curățate camerele? Metode de curățare cu aburi (deep steam cleaning methods) sau care utilizează soluții/produse certificate „Green Seal” și aspiratoare certificate HEPA.
  • Sunt permise animalele de companie? În caz afirmativ, întrebați dacă au un coridor/etaj dedicat. Animalele de companie (cu precădere pisicile și câinii) produc mătreață, invizibilă ochiului uman, și miros specific, cu efecte alergice pentru oaspeți.
  • Sunt utilizate purificatoare de aer? Dotarea individuală a camerelor și a încăperilor comune (SPA, săli de fitness, săli de conferință, restaurant, lounge, etc.) cu purificatoare de aer potrivite, precum Airocide, ajută semnificativ la înlăturarea prafului, sporilor de mucegai, bacteriilor și a altor potențiali alergeni.

Care sunt sursele de poluare a aerului de interior și efectele acestora asupra sănătății?

  • Sporii de mucegai se multiplică favorabil în mediul de interior cu suprafețe textile (mochetă, draperii, covoare de baie, perdele de duș, etc.), temperatură constantă (peste 18ºC) și umiditate relativă ridicată. Centrul de Control și Prevenție al Bolilor din SUA (CDC) arată că expunerea la mucegai poate produce: congestie nazală, respirație șuierătoare sau îngreunată, ochi înroșiți, piele iritată.
  • Benzenul poate fi emanat în aerul de interior din multe materiale de mobilier, vinyl, PVC, mocheta de nylon, materiale din PVC, MDF, plywood sau paneluri de lemn stratificat, fibră de sticlă, adezivi de podea, vopsele sau diluanti. Agenția Americană de Mediu (EPA) clasifică benzenul ca fiind cunoscut cancerigen uman pentru toate căile de expunere.
  • Formaldehida și alți compuși organici volatili (COV) sunt conținuți în mochetă, substratul de mochetă, mobilier, vopsea, decorațiuni interioare, dezinfectanți, lacuri de lemn sau fumul de țigară impregnat în suprafețe și sunt emise constant în atmosfera camerelor timp îndelungat, uneori până la câțiva ani. EPA susține că cele mai ridicate niveluri de formaldehidă din aerul de interior au fost detectate în prezența materialelor utilizate în remodelările rezidențiale și a mobilierului rezidențial, fiind considerat un agent probabil cancerigen.
  • Fracțiunile de particule fine de materie suspendată (PM2.5) sunt descrise de Agenția Europeană de Mediu (EEE) ca având diametrul mai mic de 2.5 microni care penetrează  plămânii. Sunt produse de traficul rutier, termocentrale, incinerări sau în praful generat de construcții. Efectele PM2.5 asupra sănătății sunt afectiuni pulmonare și risc crescut de morbiditate.
  • Mătreața animalelor de companie este răspândită nu doar în camerele special destinate, ci și pe coridoarele de acces comune, prin schimbarea lenjeriei de pat de către housekeeping.
  • Virusuri, bacterii sau alți agenți patogeni introduși în aerul de interior de către persoanele care intră în camerele de hotel (clienți și angajați). Majoritatea virusurilor variază în mărimi de la 0.005 la 0.3 microni. Filtrele HEPA sunt certificate pentru particule de 0.3 microni sau mai mari, astfel că tehnologiile ce utilizează filtre HEPA nu pot garanta eliminarea virusurilor. Filtrele colectează particulele filtrate, nu le distruge, devenind un adevărat incubator pentru sporii de mucegai.

Airocide este o tehnologie de epurare a aerului de interior, dezvoltată de NASA, ce distruge orice agenți patogeni (spori de mucegai, benzen, formaldehidă, alți compuși organici volatili (COV), mătreața animalelor de companie, particule fine de materie suspendată, bacterii și virusuri) indiferent de dimensiunea particulei fără a produce vreun efect secundar advers.

Încărcătura patogenilor din camerele de hotel afectează calitatea aerului de interior.

Un studiu ELSEVIER, arătând că majoritatea managerilor de hoteluri ignoră importanța problemelor de calitate a aerului de interior, propune un audit. Această abordare sistematică implică măsurători ale parametrilor fizici (temperatura, umiditate relativă, concentrația particulelor fine suspendate (PM)), monitorizarea concentrațiilor de dioxid de carbon (CO2), monoxid de carbon (CO), formaldehidă (HCHO) și compuși organici volatili totali (TCOV) și măsurarea indicatorilor biologici (bacterii, mucegaiuri, Legionella). În practică, acest audit ar dovedi beneficiile tehnologiei Airocide de purificare a aerului.

Serviciile în industria ospitalității sunt într-o permanentă dezvoltare și adaptare. Suntem de părere că prezența Airocide în hoteluri este o garanție a creșterii competitivității ofertei de turism, tocmai prin beneficiile dovedite atât în industria hotelieră, agro-alimentară, medicală și alte industrii, cât și pentru uzul rezidențial.

Ce spun specialiștii?

Bjorn Hanson, decan al diviziei „Tisch Center for Hospitality, Tourism and Sports Management”, din cadrul Universității New York afirmă: “There are many people who request special rooms, not because they have allergies but because they believe those rooms will have a higher degree of sanitation and cleanliness.”  Astfel de camere conferă oricărui hotel un nivel de calitate net superior. Același Bjorn Hanson spune: “It’s a way for hotels to invest a little bit more for a room but get a premium for both occupancy and rate.”

Azi, luxul capătă noi înțelesuri, consumatorii se îndepărtează de extravaganțele fără sens, resping acumularea de bunuri doar de dragul de a le avea. Luxul este înțeles ca sumă a experiențelor perfecte legate de sănătate, relaxare și wellbeing.(Ana Andrei, Creative Strategist Foodwise Marketing pentru Horeca.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy