Care sunt principalii poluanți de mediu care afectează aerul de interior în școli?

Un studiu aprobat de Universitatea din Malta, realizat în cinci școli primare, arată că nivelurile de particule fine suspendate PM2.5 din clasele de curs depășesc limitele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar cele de ozon din interior sunt mai ridicate decât media Europeană acceptată (Fsadni et al.). Multe școli din România se află în vecinătatea străzilor sau a altor surse de diverși poluanți și de PM2.5 precum traficul diesel. O bună parte din școli sunt clădiri vechi sau foarte vechi, unde sporii de mucegai sunt omniprezenți în zidării, în timp ce multe din materialele utilizate în dotări, reparații și chiar în construcțiile noi includ materiale de construcție sintetice și mobilier care emană compuși organici volatili (COV), cum ar fi formaldehidă, benzen, etc.

Proiectul “Poluarea Aerului Interior în Școli” (Indoor Air Pollution in Schools) al Federației Europene al Asociațiilor Pacienților cu Alergii și Boli ale Căilor Respiratorii (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Associations – EFA) finanțat de UE, arată cât de importantă este calitatea aerului de interior din școli pentru o sub-populație vulnerabilă precum copiii, care inhalează un volum mai mare de aer pe kilogram-corp, decât adulții (“Indoor Environment – ERS”). Același studiu subliniază faptul că “[…] dreptul de a respira aer curat la școală este în mare parte ignorat în multe țări, unde frecvent se regasesc niveluri ridicate de poluanți comuni ai aerului de interior […]” 

Care sunt problemele de sănătate legate de lipsa de calitatea aerului de interior în școli?

Simptomele cauzate de poluanții de mediu care afectează calitatea aerului de interior din școli includ dureri de cap, oboseală, dificultăți de respirație, congestie a sinusurilor, tuse, strănut, amețeli, greață și iritații ale ochilor, nasului, gâtului și pielii (US EPA,OAR). Expunerea la formaldehida, dioxid de nitrogen (NO2) și ozon a fost asociată cu dermatită atopică la copii. Sporii de mucegai (invizibili ochiului uman în aer) constituie un principal alergen asociat cu astmul bronsic și respirația șuierătoare, iar studiile ne arată faptul că școlile sunt o sursă semnificativă de expunere a copiilor la mucegai. (Baxi et al.). Studiul din Malta a identificat și o asociere semnificativă între expunerile ridicate la poluanții aerului de interior, caracteristicile școlilor și inflamația căilor respiratorii superioare și inferioare. (Fsadni et al.).

Tuturor acestor poluanți li se adaugă încărcătura microbiologică (bacterii și virusuri) adusă de ocupanții sălilor de clase. Într-un articol precedent citam pe Medic Specialist de Pediatrie Dr. Monica Vataman: “peste 200 de tulpini virale sunt responsabile de răceală, astfel încât un preșcolar poate răci în medie de 9 ori pe an, un școlar de 12 ori pe an și un adolescent în medie de 7 ori pe an” (Vataman).

 

De ce calitatea aerului de interior în școli este definitorie în sănătatea și productivitatea elevilor și a profesorilor? 

Numeroase studii ale Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (Environmental Protection Agency – EPA) și ale Agenției Europene de Mediu (European Environmental Agency – EEA) indică faptul că nivelurile de poluanți din aerul de interior sunt de 2 – 5 ori, uneori de până la 100 de ori mai ridicate decât cele din aerul de afară (US EPA,OAR). Pe fondul acestei realități, înainte chiar de izbucnirea epidemiei cauzate de noul Coronavirus SARS CoV-2, majoritatea populatiei petrece 90% din timp în spații închise (“Indoor Air Quality”). În ultimii ani, studii ale Board-ului Științific Consultativ (Science Advisory Board – SAB) al EPA clasează “[…] în mod constant poluarea aerului interior printre primele cinci riscuri de mediu pentru sănătatea publică” (US EPA,OAR). EPA subliniază importanța de a obține și a păstra calitatea aerului de interior în școli la niveluri ridicate. Agenția americană trage un semnal de alarmă asupra faptului că eșecul de a preveni sau de a răspunde prompt la aceste probleme (i.e.cauzate de un nivel redus în calitatea aerului de interior – IAQ) duce la creșterea efectelor dăunătoare asupra sănătății pe termen lung și scurt a studenților/elevilor și a cadrelor didactice. Nu din întâmplare definiția managementului de succes în calitatea aerului de interior include pe primul loc Controlul Poluanților de Mediu.

Ce se poate face pentru a îmbunătăți calitatea aerului de interior în școli?

Un studiu recent (din Ian. 2021) efectuat de Institutul Pasteur la Colegiul Santa Ana din Montevideo pe o sală de clasă cu 20 – 25 de elevi (în vârstă de 6 ani) și 1 – 2 cadre didactice, arată o reducere de 66% a materialului genetic bacterian și o reducere de 80% a diversității microorganismelor prezente în clasă, prin utilizarea unei singure unități de epurare a aerului Airocide HD 1200 într-o zi (“Airocide Uruguay Posted on LinkedIn”).

 

Airocide este o tehnologie dezvoltată de NASA, care utilizează oxidarea fotocatalitică (PCO) pentru eliminarea cu o eficiență de 99.99% a virusurilor, bacteriilor, micotoxinelor, mucegaiurilor, acarienilor, polenului, compușilor organici volatili (COV), etc. din aerul de interior. Multiple studii clinice independete ale unor agenții guvernamentale, universități și laboratoare de prestigiu arată fără putință de tăgadă siguranța în exploatare și eficacitatea Airocide.

În contextul actual, pot fi întreprinse acțiuni concrete la nivel local, instituțional, sau chiar individual și de grup cu ce există disponibil și dovedit a fi eficient pentru creșterea calității aerului de interior din școlile românești. Însă, pare-se că se așteaptă directive din partea diverselor comisii guvernamentale, situație comună și în alte țări și în alte vremuri. Actorul american Will Rogers spunea: “Outside of traffic, there is nothing that has held this country back as much as committees”.

Overt Health a fost formată cu scopul de a furniza soluții care participă semnificativ la calitatea vieții. Preocuparea noastră este să putem performa până la adânci bătrâneți, crez definitoriu în eforturile de furnizare a tuturor produselor și serviciilor noastre. Overt Health este importator unic Airocide în România și Republica Moldova.  

Un alt articol despre Calitatea Aerului de Interior din Grădinițe și Școli publicat de Overt Health găsiți aici.

 

Repere bibliografice:

US EPA,OAR. “Why Indoor Air Quality Is Important to Schools | US EPA.” US EPA, 27 Oct. 2015, www.epa.gov/iaq-schools/why-indoor-air-quality-important-schools. Accessed 7 Feb. 2021.

“Indoor Air Quality.” European Environment Agency, 2013, www.eea.europa.eu/signals/signals-2013/articles/indoor-air-quality. Accessed 8 Feb. 2021.

Fsadni, Peter, et al. “Impact of School Air Quality on Children’s Respiratory Health.” Indian Journal of Occupational and Environmental Medicine, vol. 22, no. 3, 2018, pp. 156–162, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6309359/, 10.4103/ijoem.IJOEM_95_18. Accessed 7 Feb. 2021.

Baxi, Sachin N., et al. “Exposures to Molds in School Classrooms of Children with Asthma.” Pediatric Allergy and Immunology, vol. 24, no. 7, 8 Oct. 2013, pp. 697–703, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3782748/, 10.1111/pai.12127. Accessed 8 Feb. 2021.

“Indoor Environment – ERS.” Www.erswhitebook.org, www.erswhitebook.org/chapters/indoor-environment/. Accessed 7 Feb. 2021.

Vataman, Monica. “Răceala La Copii – de La Prevenție La Tratament.” Www.reginamaria.ro, 28 Feb. 2019, www.reginamaria.ro/articole-medicale/raceala-la-copii-de-la-preventie-la-tratament. Accessed 7 Feb. 2021.

“Airocide Uruguay Posted on LinkedIn.” Www.linkedin.com, 3 Feb. 2021, www.linkedin.com/posts/airocide-uruguay_activity-6762548458999037952-jK8y. Accessed 8 Feb. 2021.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy