Calitatea aerului de interior în școli și performanțele copiilor au o corelare directă din punctul de vedere al Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) încă din 2016. O bună calitate a aerului de interior contribuie la un mediu favorabil pentru studenți,  pentru performanța profesorilor și la un sentiment de confort, sănătate și bunăstare. Aceste elemente se combină în perfect acord cu misiunea principală  a școlii – educarea copiilor “  (US EPA,OAR).

Agenția Europeană de Mediu (European Environmental Agency – EEA) și EPA indică faptul că nivelurile de poluanți din aerul de interior sunt de 2 – 5 ori, uneori de până la 100 de ori mai ridicate decât cele din aerul de afară (US EPA,OAR). Acest lucru poate induce reacții și simptome de alergie care determină o capacitate redusă de concentrare. Tehnologia de oxidare fotocatalitică Airocide, dezvoltată de NASA a fost dovedită, în mod concludent, că elimină COV-uri nocive și cancerigene, cum ar fi toluenul, decanul, xilenul, glutaraldehida și formaldehida. Toate aceste substanțe chimice dăunătoare sunt emise din covoare, lacuri, vopsele, mobilă, epoxy, soluții de curățare, etc. Într-o testare recentă, Airocide a înlăturat o concentrație de patruzeci de ori mai mare decât limita admisibilă a Glutaraldehidei, în mai puțin de cinci minute. Glutaraldehida este un compus organic care se folosește ca agent de curățare obișnuit și a fost corelat cu apariția anumitor tipuri de cancer.

 

 

Airocide oxidare fotocatalitica

EPA subliniază faptul ca dintr-o clasă de 30 de elevi, 3 copii au astm bronsic (U.S.EPA). Astmul este o afecțiune inflamatoare cronică a căilor respiratorii, unul din principalii declanșatori fiind sporii de mucegai (AAFA), conform Fundației pentru Alergie și Astm din America. Factorii de risc obișnuiți includ expunerea la alergeni cum ar fi mucegaiuri, praful sau acarienii (carti, jaluzele/draperii, covoare/mochete, mobile capitonate, etc.), animale cu blană, gândacii de bucătărie, polen, particule fine suspendate – PM2.5, infecții respiratorii (virale), efortul fizic, manifestările emoționale intense și altele.

Dr. Simona Bucsa Dobre de la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament “Dr. Victor Babes” arată că în Europa aproape 30 milioane de persoane suferă de astm (Bucsa Dobre), numărul acestor persoane fiind în continuă creștere, cu precădere în rândul populației pediatrice. 

Producerea de noi spori de mucegai nu va fi atenuată de filtrele din sistemele de HVAC. Filtrele care în general dotează astfel de sisteme de ventilatie devin adevărate incubatoare prin acumularea particulelor din aer. În plus, filtrele HEPA au eficiența măsurată în oprirea particulelor doar de dimensiuni de 0.3 microni sau mai mare. Airocide, pe de altă parte, utilizează un catalizator de oxidare fotocatalitică dezvoltat de NASA, care distruge instantaneu patogenii din aer (virusuri, bacterii, sporii de mucegai, micotoxine, COV) fără producerea de efecte negative secundare precum ozonul. Un studiu realizat într-o clinică pediatrică de lângă Atlanta, GA arată o creștere de 219% a unităților formatoare de colonii de mucegaiuri și de 272% a celor de bacterii în doar 24 de ore de la oprirea din funcțiune a Airocide (Papciak et al.). Beneficiul pe care o singură unitate Airocide îl poate aduce într-o sală de clasă este enorm.

 

Copiii și profesorii se îmbolnăvesc ca urmare a prezenței în sălile de clase a patogenilor aerieni care afectează calitatea aerului de interior în școli, absenteismul fiind în creștere. Dr. Monica Vataman subliniază, într-un articol publicat de Regina Maria, că “peste 200 de tulpini virale sunt responsabile de răceală, astfel încât un preșcolar poate răci în medie de 9 ori pe an, un școlar de 12 ori pe an și un adolescent în medie de 7 ori pe an” (Vataman). În același context EPA trage un semnal de alarma asupra importantei pe care o are calitatea aerului de interior în școli, arătând că 14 milioane de zile școlare au fost ratate în Statele Unite în 2001 doar datorită unei singure afectiuni pulmonare, astmul.

Un Peer-Review Paper publicat în Journal of Clinical Engineering în 2004 concluzionează faptul căoferă dovezi de cercetare dramatice că microbii aerieni sunt reduși cu aproape 300% sau mai mult în urma utilizării oxidării fotocatalitice (Cram et al.). Airocide utilizează tehnologia NASA de oxidare fotocatalitică (NASA PCO) prin care eradichează complet virusurile, bacterii, spori de mucegai și drojdii, micotoxine si compușii organici volatili (COV) din aerul de interior, reducând drastic numărul de infectii nosocomiale ale copiilor si profesorilor, implicit al colegilor acestora și membrilor lor de familie.

 

Contextul pandemic în care ne aflăm, face prioritară o coordonare a eforturilor întregii societăţi, pentru a asigura calitatea aerului de interior în școli și grădinițe în România. Tehnologia Airocide, dezvoltată de NASA  este complet sigură, neproducând efecte secundare nocive precum ozonul. Airocide este aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) ca dispozitiv medical de clasă II. Airocide îmbunătățește în siguranță și definitiv calitatea aerului de interior din școli și grădinițe, aducând beneficii în performanțele copiilor și în egală măsură profesorilor.

 

Repere bibliografice:

  1. US EPA,OAR. “Why Indoor Air Quality Is Important to Schools | US EPA.” US EPA, 27 Oct. 2015, www.epa.gov/iaq-schools/why-indoor-air-quality-important-schools.
  2. U.S.EPA, U.S.Environmental Protection Agency. Preventing Pests for Healthier Schools the Health Case for Integrated Pest Management. , Mar. 2016, https://www.epa.gov/sites/default/files/2016-04/documents/preventing-pests-for-healthier-schools.pdf

  3. AAFA, Asthma and Allergy Foundation of America. “Mold Allergy – Symptoms, Prevention and Treatment | AAFA.org.” Www.aafa.org, Oct. 2015, https://www.aafa.org/mold-allergy/ 
  4. Bucsa Dobre, Simona. “Astmul Bronsic.” Https://Www.cdt-Babes.ro/, www.cdt-babes.ro/articole/astmul-bronsic.php. Accessed 2 Sept. 2021.

  5. Papciak, Michael R., et al. Advanced Air Sanitization in a Medical Office Setting a Clinical Study of Indoor Air Quality Data from the Use of a Photocatalytic Air Purification System. overthealth.com/wp-content/uploads/12-airocide.com_people_and_animals_02_Case-Sudy-AiroCide_Dr_Papciak_-2-19-04.pdf Accessed 3 Sept. 2021.

  6. Vataman, Monica. “Răceala La Copii – de La Prevenție La Tratament.” Www.reginamaria.ro, 28 Feb. 2019, www.reginamaria.ro/articole-medicale/raceala-la-copii-de-la-preventie-la-tratament Accessed 3 Sept. 2021.
  7. Cram, Nicholas, et al. Reducing Airborne Microbes in the Surgical Operating Theater and Other Clinical Settings. Journal of Clinical Engineering, June 2004, https://overthealth.com/wp-content/uploads/07-Peer_Reviewed_Published_Paper_Texas_AM_University.pdf Accessed 3 Sept. 2021. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy