În 2016 Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) făcea referire la corelarea directă dintre calitatea aerului de interior din grădinițe și școli și performanțele copiilor, afirmând:

O bună calitate a aerului de interior contribuie la un mediu favorabil pentru studenți, (1) pentru performanța profesorilor și la un sentiment de confort, sănătate și bunăstare. Aceste elemente se combină în perfect acord cu misiunea principală  a școlii – educarea copiilor “ .

 

Calitatea aerului de interior în performanțele copiilor

Este cert faptul că școlarii și preșcolarii sunt expuși compușilor organici volatili (COV) cu concentrații de pâna la 100 de ori mai mari atunci când stau în sălile de clasă decât aerul de exterior. Acest lucru poate induce reacții și simptome de alergie care determină o capacitate redusă de concentrare. Tehnologia de oxidare fotocatalitică Airocide, dezvoltată de NASA a fost dovedită, în mod concludent, că elimină COV-uri nocive și cancerigene, cum ar fi toluenul, decanul, xilenul, glutaraldehida și formaldehida. Toate aceste substanțe chimice dăunătoare sunt emise din covoare, lacuri, vopsele, mobilă, epoxy, soluții de curățare, etc. Într-o testare recentă, Airocide a înlăturat de patruzeci de ori limita admisibilă a Glutaraldehidei, în mai puțin de cinci minute. Glutaraldehida este un compus organic care se folosește ca agent de curățare obișnuit și a fost corelat cu apariția anumitor tipuri de cancer.

 

Airocide oxidare fotocatalitica

EPA subliniază faptul ca dintr-o clasă de 30 de elevi, 3 copii au astm bronsic (2). Astmul este o afecțiune inflamatoare cronică a căilor respiratorii, unul din principalii declanșatori fiind sporii de mucegai (3), conform Fundației pentru Alergie și Astm din America. Factorii de risc obișnuiți includ expunerea la alergeni cum ar fi mucegaiuri, praful sau acarienii (din lenjeria de pat, covoare și mobile capitonate), animale cu blană, gândacii de bucătărie, polen, fumul de țigară, particule fine suspendate (PM2.5), infecții respiratorii (virale), efortul fizic, manifestările emoționale intense și altele.

Dr. Simona Bucsa Dobre de la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babes” arată că în Europa aproape 30 milioane de persoane suferă de astm (4), numărul acestor persoane fiind în continuă creștere, cu precădere în rândul populației pediatrice. 

Existența sporilor de mucegai nu va fi atenuată de sistemele de filtrare HVAC. Airocide, pe de altă parte, utilizează un catalizator dezvoltat de NASA pentru a produce hidroxili radicali care prin oxidarea fotocatalitică distrug sporii de mucegai. Într-un studiu realizat într-o practică pediatrică de lângă Atlanta, GA, s-a arătat că Airocide reduce propagarea sporilor de mucegai (5) cu 67% pe parcursul a șase luni. Beneficiul pe care o singură unitate industrială Airocide din seria GCS îl aduce într-o sală de clasă este enorm.

 

Copiii și profesorii se îmbolnăvesc ca urmare a prezenței bacteriilor aeropurtate cauzatoare de diferite afecțiuni din clase, absenteismul fiind în creștere. EPA a ajuns la concluzia că bolile determinate de bacterii în școli sunt responsabile pentru până 13 milioane de zile școlare ratate în Statele Unite! Într-un studiu efectuat la Physicians Center din Bryan, Texas, în parteneriat cu Texas A&M College of Medicine, Airocide a redus numărul de colonii formatoare de bacterii (CFU) (6) din toate clasele la zero. Acest lucru este esențial în prevenirea zilelor școlare ratate, care pot împiedica progresul copilului.

Dr. Monica Vataman subliniază, într-un articol publicat de Regina Maria, că “peste 200 de tulpini virale sunt responsabile de răceală, astfel încât un preșcolar poate răci în medie de 9 ori pe an, un școlar de 12 ori pe an și un adolescent în medie de 7 ori pe an” (7).

Airocide eradichează complet virusurile și bacteriile din aerul de interior tratat, reducând drastic numărul de răceli ale copiilor, implicit al colegilor acestora și membrilor lor de familie.

 

Contextul pandemiei din 2020, face prioritară o coordonare a eforturilor întregii societăţi, pentru asigurarea unui aer curat în cadrul claselor de învățământ din România. Tehnologia Airocide, dezvoltată de NASA  este complet sigură, fiind aprobată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) ca dispozitiv medical de clasă 2 și neproducând efecte secundare nocive precum ozonul. Airocide îmbunătățește în siguranță și definitiv calitatea aerului de interior din școli și grădinițe, aducând beneficii în performanțele copiilor și în egală măsură profesorilor.

 

Repere bibliografice:

  1. US EPA,OAR. “Why Indoor Air Quality Is Important to Schools | US EPA.” US EPA, 27 Oct. 2015, www.epa.gov/iaq-schools/why-indoor-air-quality-important-schools.
  2. Preventing Pests for Healthier Schools The Health Case for Integrated Pest Management. Mar. 2016, www.epa.gov/sites/production/files/2016-04/documents/preventing-pests-for-healthier-schools.pdf.
  3. “Mold Allergy – Symptoms, Prevention and Treatment | AAFA.Org.” Www.Aafa.Org, www.aafa.org/mold-allergy/#:~:text=The%20symptoms%20of%20mold%20allergy. Accessed 27 Aug. 2020.
  4. Bucsa Dobre, Simona. “Astmul Bronsic.” Www.Cdt-Babes.Ro, www.cdt-babes.ro/articole/astmul-bronsic.php. Accessed 26 Aug. 2020.
  5. “Airocide Healthcare Safety Air Sanitation Technology | Onsite Study Determining Changes in CFU Count of Airborne Bacteria and Fungi/Mold in Primary Care Pediatric Office as a Result of Using an AiroCide.” Industrial.Airocide.Com, industrial.airocide.com/healthcare/case-studies/waiting-room-study/Default.aspx.
  6. “Airocide Healthcare Safety Air Sanitation Technology | Research Study Examining the Airborne Microbial Killing Efficiency of the AiroCide.” Industrial.Airocide.Com, industrial.airocide.com/healthcare/case-studies/operating-rooms-study/Default.aspx.
  7. Vataman, Monica. “Răceala La Copii – de La Prevenție La Tratament.” Www.Reginamaria.Ro, 28 Feb. 2019, www.reginamaria.ro/articole-medicale/raceala-la-copii-de-la-preventie-la-tratament. Accessed 26 Aug. 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy